År 1839 invigdes den s.k. basarlängan på Norrbro, mellan Gustav Adolfs Torg och Slottet i Stockholm. Det fanns sedan gammalt en tradition att ha små försäljningsbodar utmed kajer och på broar i staden, men då handlade det om enklare varor. Norrbrobasaren var istället en plats för lyxhandel, landets första ställe där man kunde ägna en hel dag åt shopping. Här kunde stadens eleganter, som kom att kallas Norrbrolejon, flanera från butik till butik, köpa en bok hos Adolf Bonnier, en kravatt inne hos galanterihandlare Benjamin Leja, en bra havanna hos Del Montes och slutligen slå sig ner på det populära schweizeriet med ett glas absint.

Trots att den ganska enkla träbyggnaden egentligen var tänkt som ett provisorium kom den att bli kvar länge. Bilden är tagen på 1880-talet när Strindberg var i Paris och vid synen av ett upphängt kalvhjärta i en slakteributik kom att tänka på hur hans nya diktsamling (hans eget hjärta) på samma sätt satt upphängt i bokhandeln på ”Gamla Norrbrobasarn”. Något han skildrar i dikten Vid Avenue de Neuilly.

År 1903 revs slutligen den vid det laget mycket slitna längan. Då hade de flesta av huvudstadens eleganter redan flyttat över till Birger Jarlspassagen, byggd 1897, eller Nordiska Kompaniet, grundat 1902. Tolv år senare skulle NK:s nya huvudbyggnad, den än idag befintliga, på Hamngatan invigas. Även den blev ett andra hem för de som hade mer pengar än sysselsättning, men här var det särskilt kvinnorna som kom att tillbringa hela dagen med shopping, fika och skönhetsvård. Med 1930-talsdepresionen tonades lyxen ner och NK började rikta sig även mot medelklassen.

Därefter skulle det dröja ända till 1989 och Sturegallerians invigning innan ytterligare ett handelscentrum med utpräglad lyxprägel kom att invigas i Stockholm. Och nog såg man en och annan yngling köpa sig en bok på Hedengrens, en kravatt på Slipsgossen och sedan med en cigarr från Brobergs i munnen slå sig ner på Sturehof, nästan som på gamla Norrbrobasarens tid …

Författare: Edward Blom

Gatumiljö med Norrbrobazaren.

Gatumiljö med Norrbrobazaren.

Litografi av Billmark.

Motiv ID: SEB000183
Arkiv: Skandinaviska Banken
Tid: 1840-1880
Plats: Stockholm, Norrbro