Alseda (Vetlanda)

Levanders diversehandel öppnade 1864 och är i dag lanthandelsmuseum.

Birka (Ekerö)

Vikingarnas handelsstad från 700-talet till omkring år 975 finns på Unescos världsarvslista.

Borlänge

Handelsboden, diversehandel från tidigt 1900-tal.

Dalhem (Gotland)

På vägen till Hörsne ligger lanthandeln Dunbodi som var i bruk 1903-74. Den är återställd till hur den såg ut i början av 1900-talet.

Falun

Thunströms köpmansgård med bostad och affär från sekelskiftet 1900. I dag museum.

Flatön (Orust)

Här, vid Stätte brygga, drev Gustav Johansson affär. Han är mer känd som ”handelsman Flink” i Evert Taubes diktning. Handelsboden finns kvar i samma skick som på Johanssons tid och kallas Flinks handelsbod.

Gävle

Sveriges enda frihandelsförening bildades här 1846. Berggrenska gården med huvudbyggnad från 1813 är den enda bevarade av 1800-talets stora köpmansgårdar. Flera imponerande hamnmagasin från 1870-talet är också bevarade.

Göteborg

Vid Stora Hamnkanalen ligger Ostindiska kompaniets kontor och lager från 1762 som numera rymmer Göteborgs stadsmuseum. Feskekörka, en fisksaluhall i gotisk stil byggd 1874 och Stora saluhallen på Kungstorget från 1889 är också sevärda.

Hallsberg

Köpmannen Adolf Bergöö etablerade handelsverksamhet här 1864 och uppförde Bergööska huset som affär och bostad efter ritningar av Ferdinand Boberg. Svärsonen Carl Larsson utförde väggmålningar i stora salen som skildrar Hallsberg sommaren 1889, bl.a. butiksinteriör och gatuliv. Bostadsvåningen är museum.

Haparanda

Hermanssonska gården är den enda bevarade handelsgården i Övre Norrland. Gården, som omfattar ett helt kvarter, är från 1832 och mycket välbevarad med affärslokal, kontor, bostad och 12 magasin.

Helsingborg

Zoégas Minutaffär är en kaffebutik öppnad 1901 med inredning från 30-talet. Fredriksdals friluftsmuseum innehåller gamla byggnader med apotek, affärs- och hantverksinteriörer.

Himmelsberga (Borgholm)

Ölands museum Himmelsberga har ett 20-tal fullt inredda byggnader från 1700- och 1800-talen, bl.a. en handelsbod.

Hudiksvall

Bevarade handelsgårdar från början av 1800-talet på Storgatan med unika terrassanläggningar ner mot Hamngatan, t.ex. Tröneska, Steinmetzka och Brunska gårdarna. Den senare tillkom 1842-53 genom om- och tillbyggnader av äldre bebyggelse. Byggherre var apotekare Julius Brun och gården innehåller bl.a. en apoteksbyggnad med rikt utformad klassicistisk träfasad.

Huseby (Alvesta)

Huseby bruk grundades på 1620-talet. Här finns bl.a. en brukshandel från 1870 med brukshandlarens bostad, kontor, sal och pigkammare.

Håkanbol (Degerfors)

A Emil Löfbergs Handelsmuseum. Välbevarad handelsbod i Håkanbol som grundades 1891.

Härnösand

Här finns Norrlands största friluftsmuseum Murberget med bl.a. stadstorg och handelsbod.

Insjön (Leksand)

1899 grundade den 20-årige Johan Petter Åhlén och farbrodern Erik Holm postorderföretaget Åhlén & Holm, i dag Åhléns. 1915 flyttade företaget till Stockholm men tre år senare var det dags för Clas Ohlson att starta sitt postorderföretag i Insjön. Clas Ohlson har i dag en stor butik i Insjön. Intill står Åhlén & Holms paviljong från Baltiska utställningen i Malmö 1914 med en företagshistorisk utställning.

Jokkmokk

Jokkmokks marknad hålls sedan 1605 i februari. Här samlades köpmän för att handla med samer och nybyggare. Lämningar finns bevarade från den ursprungliga marknadsplatsen vid sjön.

Karlshamn

I denna köpmans- och hamnstad, grundad 1664, finns många byggnader från äldre tiders handel. Skottbergska gården är en välbevarad köpmansgård från 1700-talet med bostad och affär. Den är i dag museum.

Kivik (Simrishamn)

Kiviks marknad hölls troligen redan från medeltiden vid Larsmässan den 10 augusti i Kiviks fiskeläge och sedan 1800-talet på heden norr om Kivik. Numera är detta en av Nordens största marknader och hålls i mitten av juli.

Lidköping

Schougska handelsgården från 1790 är en av de bäst bevarade handelsgårdarna i landet med huvudbyggnad, magasin, stallar och bostadshus kring en kullerstensbelagd gård.

Luleå

Gammelstads kyrkby med 425 stugor är bevarad från den gamla kyrk- och handelsplatsen. Den är upptagen på Unescos världsarvslista. Här ligger också Friluftsmuseet Hägnan med bl.a. lanthandel. I centrala Luleå ligger Sveriges första inomhusgalleria, Luleå Shopping, ritad av Ralph Erskine och uppförd 1954-56.

Lund

Apoteket Svanen är ett fungerande apotek med inredning från 1898. Kulturens Hökeri är en enklare detaljhandel som ser ut som den gjort sedan 1906.

Lycksele

Gammplatsen är ett hembygdsområde med bl.a. lanthandel. Namnet kommer från den gamla handelsplats som låg här och är ursprunget till samhället Lycksele.

Målilla (Hultsfred)

I Målilla-Gårdveda hembygdspark finns bl.a. en järnaffär från 1906.

Mårdaklev (Svenljunga)

Mårdaklevs hembygdsgård ligger i en gästgivargård med traditioner från 1600-talet. Bredvid ligger gårdens gamla lanthandel.

Mårdaklev (Svenljunga)

Mårdaklevs hembygdsgård ligger i en gästgivargård med traditioner från 1600-talet. Bredvid ligger gårdens gamla lanthandel.

Norberg

Medeltida handelscentrum och bergsmansby med bevarad träbebyggelse. På Norbergs hembygdsgård finns bl.a. handelsbod och bilverkstad.

Nyköping

Hellmanska gården är en handelsgård från 1700-talet i centrala Nyköping med butiker och kafé.

Nysäter (Säffle)

Nysäter ligger nära den gamla sjöleden i Glafsfjorden och Nysäters marknadsdag förekommer i officiella marknadsförteckningar 1758-1869 men den sista marknaden hölls så sent som 1933. Här finns marknadsbodar från 1700-talet.

Pataholm (Mönsterås)

Litet välbevarat kustsamhälle som under 1800-talet var viktig handelsplats som lydköping åt Kalmars borgare. I Harbergska och Hullgrenska gårdarna vid det kullerstensbelagda torget berättas om historien.

Ratan (Robertsfors)

Sedan 1600-talet känd hamnplats som efter det bottniska handelstvångets avskaffande 1765 blev tull- och stapelhamn för alla hamnar norrut. Här finns en bl.a. fyrbåk från 1828, hamnmagasin och lotsstuga. I Tullgården finns utställningar om historien och café. 5 km. norrut ligger Dalkarlså där den Häggströmska handelsgården ligger. Här drevs under 1800-talet ett stort handelshus. I dag lanthandelsmuseum.

Sigtuna

Lundströmska gården är ett välbevarat borgarhem i Sigtuna från sekelskiftet 1900 med den Godtköpshandel som startade 1874 och drevs av Carl August och Johanna Lundström. I dag museum.

Simlångsdalen (Halmstad)

Bröderna Perssons diversehandel stängde omkring 1940 och är i dag ett museum.

Skattungbyn (Orsa)

I Swälasgården finns en f.d. lanthandel med inredning från sekelskiftet 1900 i vilken byns lokala hantverk visas och säljs.

Skänninge (Mjölby)

Under medeltiden var detta en viktig handelsstad. Här finns bevarat medeltida gatunät och träbebyggelse från 1700- och 1800-talen. Museigårdarna i Gamla Skeninge har apotek, handelsbod, smedja och bostadsinteriörer.

Slöinge (Falkenberg)

I Slöinge driver Berte Museum Livet på landet i Slöinge. Där visas en mycket fint lanthandelsmiljö tillsammans med mängder av föremål från lantbygdens liv. Avsikten är att ge en helhetsbild av livet på landet där lanthandeln ingår som en viktig del.

Stockholm

Längs Skeppsbron finns flera hus uppförda på 1700-talet av ”Skeppsbroadeln”, alltså ledarna av de stora handelshus som hade en privilegierad ställning i den tidens ekonomi. Östermalms saluhall är en magnifik tegelbyggnad från 1880-talet med läckra basarstånd. Apotek Ugglan på Drottninggatan har inredning från 1894 och apotek Storken på Storgatan har inredning från 1898. NK på Hamngatan är Sveriges äldsta och förnämsta varuhus, öppnat 1915.

Strängnäs

Grassagården är en borgarbondgård i centrala Strängnäs med äldsta delar från 1600-talet. Handelsmannen Olof Christian Grass med makan Wilhelmina byggde ut gården till en typisk handelsgård. I dag museum.

Sundsvall

I hamnen finns förnäma magasin där en stor del av det norrländska behovet av kolonialvaror lagrades. Fyra av de stora magasinskvarteren har bevarats i det s.k. Kulturmagasinet med bl.a. Sundsvalls museum och stadsbibliotek.

Söderköping

Blomqvistska huset uppfört 1857-59 för handlaren C.J. Wennerström vid stadens handelscentrum, Rådhustorget. I källaren har funnits vinhandel med utskänkning, saluhall, banklokal och kafé. Här finns även magasin och affärslokal.

Ulrika (Linköping)

Vid kyrkan finns gamla marknadsbodar som användes under marknaderna.

Umeå

von Ahnska magasinet uppfördes i timmer 1887 och köptes något senare av köpmannen J.V. von Ahn som byggde ut det ner mot älvstranden. Den rödfärgade byggnaden är ett typiskt exempel från handelsgårdsepoken i slutet av 1800-talet. Efter den stora branden 1888 bildade de främsta handelsmännen tillsammans med Umeå stad ett bolag som 1901 uppförde Gamla tullmagasinet, ett gemensamt hamnmagasin och lokaler för tullkammaren.

Vadstena

Här finns äldre handels- och hantverkshus, bl.a. Udd Jönssons hus, delvis av medeltida ursprung. Det genomgick en genomgripande ombyggnad under 1500-talet för köpmannen Udd Jönsson. De igenmurade bodluckorna är synliga i fasaden. Det verksamma apoteket i närheten har inredning från 1864.

Vara

Bengtssonska magasinet är ett trämagasin för spannmål uppfört i två etapper på 1860- och 80-talen då Vara var en viktig handelsplats för spannmål. Som mest fanns här 16 magasin vid järnvägen. Bengtssonska hemmet, ett köpmannahem från 1800-talet med ursprunglig inredning, ligger intill.

Visby

Hela staden är ett levande museum över Hansestaden och är uppförd på Unescos världsarvslista. Här finns ringmur, gatunät, förråds- och köpmannahus och annat som minner om handeln.

Västra Bodane (Vänersborg)

Mitt emellan Färgelanda och Frändefors ligger ett affärsmuseum i en lanthandel från 1880-talet.

Ölme (Kristinehamn)

Lanthandelsmuseum Diversehandeln med butiksinredning, kontor och handlingar från 1870- till 1960-talet och en stor samling skyltar.

Önneköp (Hörby)

Här finns ett lanthandelsmuseum.

Örsundsbro (Enköping)

Här bildades 1850 Sveriges första konsumentkooperativa förening. Handelsmuseet Kappen med butiksinredning från 1880-talet.

Östersund

Frösön var under forntid och medeltid Jämtlands administrativa och ekonomiska centrum. I Mjälleområdet finns en fornstig som går förbi gravhögar, tingsplats, marknadsplats och avrättningsplats. Jamtli är ett kombinerat ute- och innemuseum. Här finns bl.a. marknadstorg och handelsbod.