ICAnder – en folkkär profil

ICAnder var en folkkär reklamfigur under 70- och 80-talen. Den tillkom 1971 i samband med en reklamkampanj. Kampanjen behövde en symbol, och plötsligt var det bråttom. På ett måndagsmöte skulle valet ske och under fredagen fanns fortfarande inget förslag.

Reklamchefen Anders Wijk och den grafiske formgivaren Guy Sandvik diskuterade igenom saken på lördagen. Första tanken var att engagera skådespelaren Sune Mangs, men det ansågs för dyrt. Då kom Sandvik på att han kunde teckna en Sune Mangs-liknande gestalt istället: ”en jovialisk, god figur”.

Sagt och gjort. Sandvik gick hem och tecknade – och på söndagskvällen var ICAnder född. Namnet Icander hade man hämtat från en seriefigur, som funnits i ICA-tidningen på 1940-talet.

ICAnder kom med tiden att bli Sveriges kanske mest kända reklamgestalt. Att han så snabbt blev igenkänd och uppskattad hos allmänheten berodde till stor del på ICAnderparaden. Kända artister som Towa Carson och Lasse Lönndahl uppträdde under sommaren 1971 i 76 städer från en scen på ett lastbilsflak.

Vad få idag minns är att ICAnder blundade under sitt första levnadsår. 1972 slog han upp sina ögon och följande år fick han sällskap med sin handlarhustru, MonICA.

Under en dryg tioårsperiod bytte de båda figurerna kläder i samma takt som ICAs övriga butikspersonal och ICAnder kunde även uppträda i diverse idrottsmunderingar.

Sedan 1990-talet har ICAnder inte längre varit någon officiell del av ICAs marknadsföring. Gamla skyltar kan dock sitta kvar och det finns faktiskt enstaka butiker som ännu har ICAnder och MonICA kvar på sina påsar.

Edward Blom

Författare: Edward Blom

MailEpost facebookFacebook twitterTwitter Skriv utSkriv ut Visa fler