1864 kom tysken Wilhelm Becker till Sverige. Han var utbildad inom kemikaliebranschen och hade varit lärling i en färgaffär i närheten av Hannover. 1865 öppnade han 27 år gammal Sveriges första specialaffär för färg och fernissa i Stockholm och några år senare startade han en fabrik för tillverkning av fernissor och oljerivna färger.

Det gick bra för Becker och kunderna stod ofta i kö utanför affären då butiken öppnade klockan sju på morgonen. Beckers blev tidigt det ledande svenska företaget vad gäller konstnärsmaterial. Prins Eugen, Carl Larsson och Anders Zorn är bara några av de svenska konstnärer som vanligtvis köpte färg och annan utrustning från Beckers.

Wilhelm Beckers närmaste medarbetare och efterträdare var Herman Gentele. Han hade arbetat på Beckers sedan 1875 och blev 1886 föreståndare för färghandeln. Han har kallats skaparen av den moderna svenska färghandelsbutiken. På 1890-talet konstruerade han ett fältstaffli för konstnärer av en typ som än i dag är vanlig i handeln. Som chef på Beckers introducerade han så kallade normalfärger för artister, vilka kom att bli en succé.

Författare: Anders Johnson

Interiör av en av butikerna drivna av AB Wilh. Becker.

Interiör av en av butikerna drivna av AB Wilh. Becker.

Beckers drev i många år egna butiker över hela landet.

Motiv ID: BEK000038
Fotograf Gunnar Sjöblom
Arkiv: AB Wilh. Becker
Tid: 1930
Plats:

Interiör av butiken vid hörnet av Thulehuset mot Tunnelgatan. Kassan med varor och kund.

Interiör av butiken vid hörnet av Thulehuset mot Tunnelgatan. Kassan med varor och kund.

Interiör av en lönsam butik.

Motiv ID: BEK000044
Arkiv: AB Wilh. Becker
Tid: 1955-1959
Plats: Stockholm, Sveavägen 42