Det var Josef Sachs som introducerade det moderna varuhuset i Sverige. 20 år gammal blev han 1892 chef i familjeföretaget Joseph Leja, ett av Stockholms största detaljhandelsföretag. 1902 tog han initiativ till en sammanslagning med huvudstadens andra stora företag i denna bransch, KM Lundberg, som hade öppnat ett varuhus vid Stureplan. De två företagen sålde inte samma typer av varor men de riktade sig till samma exklusiva kundkrets. Sachs kom att leda företaget, först som VD sedan som styrelseordförande, till sin död 1949.

Sachs hade drömmen att skapa ett riktigt modernt storvaruhus, av den typ som fanns i USA och de stora europeiska städerna. Han anlitade tidens ledande svenske arkitekt, Ferdinand Boberg, och reste med honom till USA. 1915 kunde varuhuset på Hamngatan öppnas. Allt sedan dess har detta varit landets förnämsta varuhus och det har stått förebild för Sigfrid Siwertz roman Det stora varuhuset från 1926.

1930 startade Josef Sachs, tillsammans med HG Turitz, som drev varuhus i Göteborg, en ny varuhuskedja, EPA (Enhetsprisaktiebolaget).

Författare: Anders Johnson

Joseph Sachs, NK:s grundare, på sitt arbetsrum med sin sekreterare.

Joseph Sachs, NK:s grundare, på sitt arbetsrum med sin sekreterare.

Joseph Sachs på sitt arbetsrum med sekreterare.

Motiv ID: NK000430
Arkiv: Nordiska Kompaniet
Tid: 1935-1947
Plats: Stockholm, Hamngatan