1997 öppnade de första Filippa K-butikerna i Stockholm och Oslo, samma år som Filippa Knutsson utnämndes till årets svenska modedesigner. Hon är dotter till Lars Knutsson som 1966 hade öppnat den första Gul&Blå-butiken i Stockholm.

Filippa Knutsson växte upp i London där hon fick en stark känsla för internationella trender. Även pappa Lars, som hade börjat sin yrkesbana inom Utrikesdepartementet och SAS, hade i 60-talets Swinging London fått inspiration att etablera sig inom klädhandeln. Allt har sin tid: Lars började sälja V-jeans och Filippa lanserade stretchjeans.

Filippa Knutsson började sin handlarbana inom Gul&Blå. Men hon kände att det inte fanns tillräckligt utrymme för de egna idéerna där, så hon ville starta eget. Tillsammans med sin dåvarande make, Patrik Kihlborg, startade hon Filippa K 1993. Men det handlade inte om någon dans på rosor. Så här berättar Filippa Knutsson: ”Vi sålde bilen och drog ner på hushållsutgifterna till ett minimum. Köket blev vårt kontor och Patrik, min man, cyklade runt med varuleveranser till butiker i Stockholm.”

Författare: Anders Johnson

Filippa Knutsson.

Filippa Knutsson.
Motiv ID: CFN010031
Arkiv: Centrum för Näringslivshistoria
Tid: 2011
Plats: