Martin Olssons logotyp

Företagsnamnet Martin Olsson skrevs ursprungligen med en rak stil med genomgående versala bokstäver. Den glasskylt som Martin Olsson satte upp på fasaden vid tillträdet 1897 var svart med namnet i guldskrift. Stilsorten moderniserades med tiden något på butiksskyltarna och en viss variation i typografin tycks ha uppstått.

Företaget tog fram en särskild logotyp som användes på kaffepåsarna. Den avbildade butiken vid Hötorget. År 1928 gjordes en viss modernisering av bilden när bl.a. den orientaliska kvinna som hade funnits bland palmerna i bildens överkant togs bort. På kaffepåsens andra sida fanns en kvinna som höll upp en affisch med texten ”Mamma dricker endast Kalaskaffe från Martin Olsson”.

Ett annat igenkänningstecken var det monogram bestående av bokstäverna M och O som användes såväl som mönster på kaffepåsarna som på dörrarna till butikerna under 1920- och början av 1930-talet.

Dagens logotyp skapades av vd:n Gunnar Oldmark på 1930-talet när han ville ha bättre tidningsannonser. Den har sedan med stor konsekvens använts av företaget.

Gunnar Oldmark fick inspirationen till logotypen från en reklamskylt för läppstiftet Mitzi. Han tyckte att M:et på skylten liknade första bokstaven i Martin Olssons egen namnteckning. Efter en hel del skissande fick han fram den logotyp som fortfarande gäller.

Författare: Anders Johnson

MailEpost facebookFacebook twitterTwitter Skriv utSkriv ut Visa fler