Martin Olsson i Feiths hörna

Den 19 september 1935 öppnade Martin Olsson sin nya butik vid Feiths hörna, alltså det nordvästra huset i korsningen mellan Kungsgatan och Sveavägen. I den konkavt skurna hörnan av byggnaden hade tidigare legat det populära Feiths konditori.

Det var ett djärvt steg av Martin Olsson att flytta dit. Många ansåg nog att en matbutik inte passade i ett så exklusivt läge. Butiksinredningen gjordes tämligen påkostad och anpassades till den bågformade ytan. I samband med flytten utökades sortimentet till att även omfatta livsmedel och delikatesser.

De första årens försäljning utvecklades inte som man hade hoppats. Hit sökte sig inte kunder för att göra de stora vardagsinköpen. Därför gällde det för Martin Olsson att i stället skaffa sig en lite mer exklusiv profil.

Efter ungefär tre år hade man funnit rätt melodi: genomgående hög varukvalitet, sakkunnig personal och ett annorlunda sortiment mer inriktat på delikatesser som lax, ål, sniglar och skaldjur samt exotiska frukter av olika slag. Butiken blev en av de allra första som sålde färdigberedda sniglar och färdigberedda kycklingar, klara att direkt lägga i grytan. ”Lite förmer, lite för Er”, blev Martin Olssons nya slogan.

Det nya läget visade sig efter kriget bli ett lyckokast när Martin Olsson 1952 kunde öppna en fruktbutik och två år senare en livsmedelsbutik i tunnelbanehallen vid station Hötorget, som låg i omedelbar anslutning till lagret i Centrumhuset. Inom företaget sa man att Martin Olsson flyttade från Hötorget 1935 men att Hötorget sedan snabbt flyttade efter.

Författare: Anders Johnson

MailEpost facebookFacebook twitterTwitter Skriv utSkriv ut Visa fler