I början av 1960-talet började det bli allt vanligare att båda personerna i ett par förvärvsarbetade, vilket gav mindre tid till dagliga inköp. Samtidigt ägde nu nästan alla hushåll kyl och frys, och allt fler blev bilburna. Allt detta öppnade upp för att ta efter den amerikanska förebilden och bygga stormarknader, väldiga butikslokaler med stora parkeringsplatser, i städernas utkanter.

Sveriges första stormarknad var Wessels i Jägersro, utanför Malmö, som öppnade 1962. Den nya butiksformen hade en sådan dragningskraft att hela 25 000 personer dök upp till invigningen och ridande poliser fick kallas in för att bevara ordningen.

Även om Wessels var först var det KF som kom att ta ledningen i många år med sina OBS! Stormarknad. Den första öppnades i Vårby december 1963 och hade då dubbelt så stor säljyta som Jägersro, vilket gjorde den till Europas största stormarknad – en ofattbart modig satsning av KF. Vårby följdes av 17 andra Obs under de kommande tio åren. Medan Wessels och en ytterligare tillkommen aktör, Bra Stormarknad, ägd av Turitz-NK, bara hade ett halvdussin enheter vardera. ICA var förvånansvärt sent inom stormarknadssegmentet, men började engagera sig i att få till etableringar i slutet av 1960-talet och med tiden utvecklades Maxi-konceptet inom ICA Eol.

Priserna i stormarknaderna blev 10–15 % billigare än i vanliga butiker. Trots de var de mycket lönsamma tack vare stordrift, den låga markkostnaden och att man inte behövde något lager eftersom alla varor ställdes ut direkt i butiken. Man förde långt ifrån bara dagligvaror utan konkurrerade från början med varuhus och fackhandel och stormarknadernas uppkomst var en av de faktorer som ledde till varuhusens kris en bit in på 1970-talet.

Bra och Wessels stormarknader slog sig 1977 samman till B&W, vilket femton år senare köptes av KF. Trots att alla de tre stormarknadspionjärerna uppgått i det som idag är Coop Forum, så är ändå den sent tillkomna ICA Maxi numera störst.

Författare: Edward Blom

Ronneby, 1968 ca, ICA Ronneby stormarknad, exteriör.

Ronneby, 1968 ca, ICA Ronneby stormarknad, exteriör.

Exteriör och parkering.

Motiv ID: ICA003010
Arkiv: ICA Förlaget AB
Tid: 1967-1969
Plats: Ronneby