MEA, eller Militärekiperingsaktiebolaget som hela namnet lydde, grundades 1883 som en postorderfirma för militärer. Man sålde uniformer och uniformstillbehör, men även mycket annat som en elegant officer kunde behöva ute på regementsorterna, som cigarrer, fritidskläder, fickur och små presenter till damer.

Med tiden utvecklades MEA till ett riktigt varuhus och inhystes i ståtliga lokaler vid Norrmalmstorg i Stockholm. Varuhuset blev känt för sin eleganta stil och sin vackra trappa som slingrade sig upp genom våningarna. När skyltfönstren under 1930- och 1940-talen upplevde sin storhetstid och dekoratör- och skyltningstävlingar anordnades regelbundet, var det oftast MEA som knep förstapriset.

Sortimentet var brett under 1900-talets början, men efter 2:a världskriget släppte man ambitionen att vara ett fullsortimentsvaruhus. Istället inriktade man sig helt på eleganta herr- och damkläder. Traditionen med uniformer och uniformsmössor levde också kvar och många gamla Stockholmsfamiljer skulle aldrig ha drömt om att deras unga medlemmar inhandlade sin studentmössa någon annanstans.

Under hela MEAs historia var man ett aktiebolag med mycket spritt ägande. Stamkunderna själva ägde nämligen varsin aktiepost, vilket berättigade till en kraftig rabatt på varuhusets varor.

I drygt hundra år varade MEAs saga: 1985 gick det ärevördiga bolaget i konkurs, på grund av vanskötsel och spekulation, och Stockholm blev ett varuhus fattigare. Fem år senare togs det då lediga varumärket MEA upp av ett litet, välrenommerat uniformsskrädderi, som i dag är kunglig hovleverantör. I MEAs gamla byggnad inrymdes först Matpalatset, ett sorts foodcourt i 80-talsstil med inriktning på snabbmat och champagne. Därefter Bokpalatset, som inspirerat av MEA fick kunder att teckna aktier för att få rabatt. Ingen av de båda trevliga inrättningarna överlevde särskilt länge och det gamla varuhuset kontoriserades istället in i anonymiteten. Skandiabanken här numera hyresgäst.

Författare: Edward Blom

Varuhuset gör reklam på fasaden för sin realisation.

Varuhuset gör reklam på fasaden för sin realisation.
Motiv ID: MEA000011
Arkiv: MEA Militär Ekiperings AB
Tid: 1945-1955
Plats: Stockholm, Hamngatan