Rydholms lanthandel i södra Dalsland slog upp dörrarna den rekordvarma sommaren 1955. Fasaden är en dröm för alla eternitälskare. Ljusbruna plattor täcker hela utsidan. Pumpön, som de gamla bensinpumparna av märket Ljungman står på, är täckt av sandbeige kakel. Man får en känsla av sista stoppet före öknen.

Varor från en svunnen tid

Femtio år senare står denna lilla lanthandel kvar. Sonen Kent har sedan länge tagit över efter Gustav Adolf Rydholm som startade verksamheten här. Många av varorna i hyllorna hör hemma i en annan tid; bandyklubbor i trä av märket Sirius, siffror och bokstäver i bakelit för den gamla sortens bilregistreringsskyltar som man fick montera ihop själv, pepparkaksformar i plåt och t.o.m. kanelstänger i cellofanpåse för 25 öre. Ibland kommer uppköpare från trendiga Göteborgsboutiquer och vill köpa upp större kvantiteter men det är inget som Kent ser med blida ögon på. Tvärtom.

Inställd date, men många träskor

Kent minns sin far med respekt och berättar historien om träskorna. Det var på vårkanten någon gång på 40-talet och Kent hade stämt träff med en flicka från trakten efter jobbet. Då kom träskoleverensen. Många hundra par hade fadern beställt – han tog alltid i rejält. Träskorna hade lämpats av borta vid vägkorsningen. Så Kent fick order att kärra hem toffelpartiet till affären och hans date blev inställd. Så kan det gå.

Och att det än idag finns varor från 50-talet till salu här beror på faderns inköpspolicy – att alltid ta hem rejält. En sympatisk inställning även om träskor inte var så lättsålda, när 70-talets proggmode avlöstes av punk och synt. Men vem vet, kanske blir Kent av med resten av lagret en vacker dag. Öppettiderna är inte helt regelbundna men håll ögonen öppna efter ett beige hus med eternitplattor på slätten söder om Färgelanda och Ödeborg.

Författare: Göran Willis

Exteriör av butiken, inrymd i eternitklätt hus.

Exteriör av butiken, inrymd i eternitklätt hus.

Rydholms lanthandel som den ser ut än idag.

Motiv ID: FSF005502
Fotograf Göran Willis
Arkiv: Centrum för Näringslivshistoria
Tid: 2001
Plats:

Automat för filmblixtar.

Automat för filmblixtar.

Automat utanför Rydholms.

Motiv ID: FSF005504
Fotograf Göran Willis
Arkiv: Centrum för Näringslivshistoria
Tid: 2001
Plats:

Varor till försäljning på NK i den blågula kollektionen: T-shirt, kalsonger och träskor.

Varor till försäljning på NK i den blågula kollektionen: T-shirt, kalsonger och träskor.

På 1970-talet var träskor lättsålda, t.o.m. NK förde dem.

Motiv ID: NK000124
Arkiv: Nordiska Kompaniet
Tid: 1976
Plats: