Utmed Lagan på gamla Riksväg 1 ligger Axhults speceriaffär – landets kanske finaste lanthandel även om det finns många konkurrenter. Redan exteriören är fantastisk. Affärens namn i röda, stora versaler på väggen och den originella förkortningen ”SPEC. DIV.”. En reklamboll i gult för Stryktipset sitter på hörnet och känns som en bekant från sextitalet.

Endast slöjd till salu

Affären drevs av Ingrid och Lennart Ohlson fram till pensioneringen 1991. Men Ingrid blev rastlös och tillsammans med några väninnor började hon så smått sälja hemslöjd i den gamla affären. Sedan dess är affären öppen när andan faller på. Lennart berättar gärna om alla de förpackningar från förr som trängs på hyllorna; Rakbladen Record, Maskintvättmedlet TROLL TVÄTT, Ilford Film, Mazettis Ögon-Cacao, Tingsryds mellanöl, Karlsons Klister, Stryktipskuponger med 12 engelska ligamatcher o.s.v.

Härinne är det se men inte köpa som gäller. Om man inte vill ha hemslöjd förstås. Tvärs över Lagastigen, som vägen kallas här, ligger en rastplats som är värd resan hit bara den.

Hermanssons i Haparanda

En konkurrent om titeln landets finaste lanthandel är Hermanssons i Haparanda. Till skillnad från Axhult har Hermanssons fortfarande försäljning. Senaste gången jag var där köpte jag ett par gröna, gummerade trädgårdshandskar för 35 kronor. De har hållit i tre år nu. Det är två bröder som har tagit över driften av denna hundraåriga diversehandel. De hade helt andra arbeten fram till pensioneringen men sadlade om till bodbiträden på gamla dar. Bröderna är två utmärkta exempel på eldsjälar. Och det är just eldsjälar som behövs för att gamla affärer ska kunna leva vidare. I allra bästa fall hittar de någon som vill ta över utan att göra om till trendcafé. Det är bara att hålla tummarna och instämma i sextitalssloganen –”Bygden behöver en levande butik”.

Författare: Göran Willis

Exteriör av butiken.

Exteriör av butiken.

Axhults speceriaffär – landets kanske finaste lanthandel.

Motiv ID: FSF005505
Fotograf Göran Willis
Arkiv: Centrum för Näringslivshistoria
Tid: 2005
Plats: Axhult

Interiör av butiken.

Interiör av butiken.

Idag säljer Ingrid hemslöjd i butiken.

Motiv ID: FSF005506
Fotograf Göran Willis
Arkiv: Centrum för Näringslivshistoria
Tid: 2005
Plats: Axhult

Interiör av butiken, butikshyllor.

Interiör av butiken, butikshyllor.

På hyllorna trängs förpackningar från förr.

Motiv ID: FSF005507
Fotograf Göran Willis
Arkiv: Centrum för Näringslivshistoria
Tid: 2005
Plats: Axhult