NK sörjde för sina anställda i högre grad än andra företag redan från starten 1902. Ragnar Sachs och NK-ledningen gick ofta steget före lagstiftarna. Tanken var enkel: Om NK satsar på de anställda satsar de anställa på NK. NK-familjen var ett mycket viktigt kapital. Tillsammans behärskade de en mängd olika yrken och områden. Det var viktigt att få hela NK att jobba tillsammans och ge en gemensam NK-service till kunderna.

Tidigt introducerade NK skriftliga kontrakt med de anställda utifrån ett särskilt formulär. Dessa innehöll uppgifter om lön, uppsägningstid, semester och andra förmåner. Detta innebar att den NK-anställde hade både semester och uppsägningstid, förmåner som annars inte var självklara. Ett annat område var pensionen. 1902 beslutade styrelsen att starta en sparkasseförening som 1929 ombildades till en registrerad pensionskassa.

Semesterhemmet Säby Gård på Ingarö köptes in i samband med NK:s 25-årsjubileum 1927. Dit kunde personalen åka för att roa sig, vila upp sig och umgås. En weekend på Säby innehöll dans och musik på kvällarna och sport på dagarna, och naturligtvis god spis. Vintertid kunde besökarna åka skridskor på den förhoppningsvis spegelblanka fjärden.

NK:s idrottsförening hade en mängd olika idrottsgrenar på sitt program. Friidrotten var kanske allra viktigast, eftersom det gällde att besegra PUB i den årliga kampen. 25 september 1927 utvecklade sig till en dag att minnas. Äntligen segrade NK, och det med rekordsiffrorna 140–108! Vd Ragnar Sachs var bland de 400 ur NK-familjen som jublade på läktaren.

Ett antal donationsfonder instiftades genom åren. Förutom att vara de anställda till gagn tjänade de även som hedersbevisning för dem som tack vare lång och trogen tjänst fick namnge dem. Exempelvis instiftades Ragnar Sachs fond 1917, direktör A. Wennbergs 1921 och G. Ernmarks 1938.

Författare: Martin Olsson

Lekskola för barn till anställda på NK:s möbelverkstäder.

Lekskola för barn till anställda på NK:s möbelverkstäder.

Lekskola för barn till anställda på NK:s möbelverkstäder i Nyköping.

Motiv ID: NK000282
Arkiv: Nordiska Kompaniet
Tid: 1950-1959
Plats: Nyköping

Sport, skidtur med NK-personal.

Sport, skidtur med NK-personal.

NK-familjen på skidtur.

Motiv ID: NK000455
Arkiv: Nordiska Kompaniet
Tid: 1945-1955
Plats:

Sport, simtävling med deltagare från NK.

Sport, simtävling med deltagare från NK.

Den s.k. Simpropandan, hösten 1949.

Motiv ID: NK000445
Fotograf Erik Holmén
Arkiv: Nordiska Kompaniet
Tid: 1949
Plats: Stockholm

Tre deltagare i NK:s skyttegarde

Tre deltagare i NK:s skyttegarde

Tre deltagare i NK:s skyttegarde.

Motiv ID: NK000453
Arkiv: Nordiska Kompaniet
Tid: 1935-1945
Plats: