I USA började redan på 1920-talet bebyggelse och infrastruktur anpassas efter devisen att allt skulle nås med bil. I städernas utkanter byggdes motell, drive in-restauranger och inte minst affärer med stora parkeringsplatser utanför. Det första shoppingcentret som konstruerades för besökare som anlände med bil var The Country Club Plaza i Kansas City 1922.

Såväl gallerior (shopping malls), som butikslängor med entré utanför (strip malls), liksom enstaka stora affärshus (big box retailers) bredvid varandra har sedan vuxit lavinartat medan innerstaden och dess traditionella affärsliv mer eller mindre dött i många amerikanska storstäder.

De senaste årtiondena har externa handelsplatser (Power center kallast i USA och retail park i UK ) med enstaka jätteaffärer, varav de flesta är del av stora kedjor, blivit den dominerande handelsformen, medan flera gallerior i städernas utkanter fått läggas ned. Handelsplatserna i USA brer ofta ut sig kring en genomfartsväg med butikshus och snabbmatsrestauranger mil efter mil genom landet. Det är en del av det som kallas Urban Sprawl, en gles, utbredd bebyggelse som kommit att ersätta traditionell stadsbebyggelse.

I Sverige dök de första stora butikshusen utanför städerna först upp på 1960-talet. Det började med stormarknader med Wessels i Jägersro 1962 och OBS! i Vårby 1963 som pionjärer. Bland fackvaruhusen låg IKEA långt före alla andra när man 1965 slog upp portarna till sitt för den tiden gigantiska möbelvaruhus i Kungens kurva söder om Stockholm.

IKEA har ofta varit den motor som externa handelsplatser sedan vuxit upp kring i Sverige och Kungens kurva är därför följdriktigt Nordens största med en omsättning på nära 6 miljarder kronor och 15 miljoner besökare per år. Liksom i USA är det huvudsakligen kedjeföretag som etablerar stora affärshus på de externa handelsplatserna, såsom Elgiganten, Onoff, Siba, ICA, Willys, City Gross, Rusta, Jula och Media Markt. Under det senaste dryga decenniet har externa handelsplatser ökat kraftigt som handelsform även i Sverige.

Författare: Edward Blom

Exteriör, flygbild över IKEA-varuhuset i Kungens Kurva, Stockholm.

Exteriör, flygbild över IKEA-varuhuset i Kungens Kurva, Stockholm.
Motiv ID: ICA003455
Fotograf Kjell Appelgren
Arkiv: ICA Förlaget AB
Tid: 1965-1966
Plats: Huddinge