Som kund hos NK Kaffe & Tehandel i NK Saluhall kan du förutom själva varan få med dig hem tre likadant designade emballage: två påsar och en plåtburk. ”Nordiska Kompaniet sedan 1902” står det på alla tre, och så NK-logotypen. Fastän ställd lite på sniskan och inzoomad så att inte hela syns – en modern lek med perspektivet – är den sig lik. Få varumärken har visat sig vara så fungerande i alla tider som NK-logotypen, så tidlös.

NK-logotypen inregistrerades i varumärkesregistret 1902 och har alltså hängt med sedan NK:s födelse. Direktör Adolf Wennberg föreslog bokstäverna och arkitekt David Blomberg stod för formen. Sedan dess har tjockleken justerats lite och ramen har haft både fyllda och, som nu, oifyllda hörn. Även sedan NK reformerats till ett fastighetsförvaltande bolag har logotypen bestått som det självklara paraply de olika affärerna samlas under. Detta tack vare Lars Hall med reklambyrån Hall & Cederquist som anpassade logotypen och dess användning till dessa nya förhållanden.

På 1910-talet gjordes försök från andra näringsidkare att registrera snarlika logotyper, ett tecken på att NK-logotypen lyckades etablera sig snabbt. AB Magasin Norden försökte registrera ”bokstäverna M och N hopflätade och inlagda uti en åttahörning”. Men sedan NK genmält att sådana försök ”endast äro efterbildningar av Aktiebolaget Nordiska Kompaniets inregistrerade varumärke” fick Magasin Norden avslag från Kungl. Patent och registreringsverket.

Under dessa strider fick NK tillfälle att formulera vad NK-logotypen egentligen består av: Det karaktäristiska för bolagets märke är […] sammanställningen av de två begynnelsebokstäverna i bolagets namn till ett monogram samt dettas omgivande och avgränsande med en cirkellinje.

1902 inregistrerades även varumärket med ett fruktträd i mitten mellan bokstäverna N och K. En dekorativare variant av detta användes bland annat på viktigare bolagshandlingar.

Författare: Martin Olsson

Nordiska Kompaniets logotyper från 1902 till idag.

Nordiska Kompaniets logotyper fr.o.m. 1902

NK:s logotyputveckling genom åren.

Motiv ID: NK000459
Arkiv: Nordiska Kompaniet
Tid: 1902-2005
Plats: