Handeln i musiken

Det finns många svenska marknadsvisor. Mest känd är nog Tre små gummor på väg till marknaden i Nora.

Karl Gerhard skrev många kupletter om handeln i sina Göteborgsrevyer, t.ex. Jag tjänar in på gungorna vad jag förlorar på karusellen (1946). Evert Taube sjunger i Maj på Malö om handelsman Flink, som verkligen drev butik vid Stätte brygga och hette Gustav Johansson. Handelsboden finns kvar och kallas numera Flinks handelsbod.

Ulf Peder Olrogs Violen från Flen från 1942 handlar om Carin Österholm som arbetade i Vallinska bokhandeln. Affären grundades 1888 och är alltjämt verksam men på annan adress i Flen. Förebilden för Göran Ringboms Snabbköpskassörskan från 1985 var Maj Lind på ICA Hamra. Ulrica på ICA har besjungits av Owe Thörnkvist 2003.

Den svenska populärmusikens finaste hyllning till frihandeln är Harry Brandelius succéschlager Det har kommit en båt med bananer från 1946, med svensk text av Fritz-Gustaf. Schlagern var ursprungligen dansk och den är ett uttryck för den stora glädje människorna kände när den internationella handeln äntligen kunde komma igång efter kriget.

Nils Pernes text till Tobakshandlarvisa (musik Sven Paddock, insjungen av Johnny Svängman Showband med Ulla Andersson) innehåller en företagsekonomisk analys av tobakshandelns villkor under tiden med tobaksmonopol.

Författare: Anders Johnson

MailEpost facebookFacebook twitterTwitter Skriv utSkriv ut Visa fler