På teaterns tiljor handlas det med både stort och smått. I Shakespeares Köpmannen i Venedig riskerar den stackars köpmannen att få ett skålpund kött utskuret ur kroppen om han inte i tid betalar igen de pengar som han lånat av ockraren Shylock. I den sentimentala tragedin Londonköpmannen från 1700-talet skildras hur en oskuldsfull människa förtalas och förleds. Denna pjäs lade grunden till det borgerliga dramat. Inte bara furstar kan bli offer för tragiska händelser utan i lika hög grad enkla borgare, menade George Lillo i sitt förord.

Böcker, tobak och vatten

Första akten i Strindbergs Gustaf III utspelar sig i ”Holmbergska bokhandeln”. Blomster¬försäljerskan Eliza i George Bernhard Shaws Pygmalion är välkänd, inte minst genom musikalen My fair lady som bygger på pjäsen.

En annan försäljerska är Shen Te som öppnar en tobaksaffär i Bertolt Brechts Den goda människan i Sezuan. Om det nu beror på att hon är kvinna, eller helt enkelt på att hon är för god, ser hon sig till slut tvungen att uppträda som sin kusin. När hon döljer sig bakom hans mask, kan hon förhärda sig mot kärlek och medlidande och slipper bli ekonomiskt utnyttjad.

denna pjäs finns också vattenförsäljaren Wang som lakoniskt konstaterar att hans arbete är besvärligt. ”Finns det ont om vatten, då måste jag hämta långt bortifrån. Finns det gott om, så tjänar jag inget.”

Hello Dolly!

I Thornton Wilders pjäs The Matchmaker (som bygger på Köpmannen från Yonkers och som senare skulle bilda underlag för musikalen Hello Dolly!) får vi träffa den förnuftige köpmannen Vandergelder, som förklarar att försörja sig kan man göra om man säljer något som alla behöver åtminstone en gång om året. Dessutom utspelas pjäsens andra akt i fru Molloys hattaffär.

Förbindlig spegelhandel

I Resan av Georges Schehadé tilldrar sig första akten i en knappbutik. ”Affärer är framförallt en fråga om älskvärdhet”, säger handlaren. ”En sorts, hur skall jag säga… förbindlig spegelhandel. Kunden hälsar, och jag står till tjänst.” I komedin Havet av Edward Bond utgör en klädeshandel med vardagligt prat om mode och material en skarp kontrast till den storm och den drunkningsolycka som försiggått utanför. Och i musikalen Little Shop of Horrors har den makabra historien sin upprinnelse i en blomsteraffär, där biträdet upptäckt en ny planta, som visar sig vara allt annat än lätthanterlig.

Den svenska dramatikern och regissören Maria Blom har med temat försäljning i åtminstone två av sina pjäser. I Sårskorpor är en korvförsäljerska navet i berättelsen, kring vilken övriga personer rör sig. I Solklart från 2005 får man träffa kunder och kassörskor i ett snabbköp.

En försäljares bittra slut

En av de mest kända pjäserna med handelstema är Arthur Millers En handelsresandes död från 1949. För Willy Loman har karriären varit allt. När han inte längre uppskattas och behövs inom sitt yrke dör han. ”Ingen har rätt att klandra honom”, säger en vän:

Du förstår inte: Willy var försäljare. Och för en försäljare har tillvaron ingen fast grund. Han skruvar inte en mutter på en bult, han lägger inte ut lagen för dej eller ger dej medicin när du är sjuk. Han är en människa som färdas i det blå, färdas fram på ett leende och på glansen av sina skor. Och när den dan kommer när folk inte ler tillbaka – då skakas världen i sina grundvalar. Och så får man några fläckar på hatten, och så är man slut. Tack till biblioteket vid Sveriges teatermuseum!

Författare: Anna Dunér

Death of a Salesman (En handelsresandes död), av Arthur Miller. Omslag till första utgåvan.

Death of a Salesman (En handelsresandes död), av Arthur Miller. Omslag till första utgåvan.

Första utgåvan av Death of a salesman, 1949.

Motiv ID: FSF001082
Arkiv: Centrum för Näringslivshistoria
Tid: 1949
Plats:

Teaterns uppsättning av Gustaf III (August Strindberg), akt 1.

Teaterns uppsättning av Gustaf III (August Strindberg), akt 1.

Holmbergska bokhandeln i Gustaf III i Djurgårdsteaterns uppsättning, 1925.

Motiv ID: FSF001080
Arkiv: Centrum för Näringslivshistoria
Tid: 1925
Plats: Stockholm

The Merchant of Venice (Köpmannen i Venedig), av William Shakespeare.

The Merchant of Venice (Köpmannen i Venedig), av William Shakespeare.

Merchant of Venice i en utgåva från 1982.

Motiv ID: FSF001081
Arkiv: Centrum för Näringslivshistoria
Tid: 1982
Plats: